Upcoming events

Nina Haasová - "NET DIMENSION OF DIALOGUE"
Tuesday 24.9.2024. / 18.00.
Nina Haasová, ktorá v súčasnosti študuje na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na katedre Grafika a iné médiá, sa vo svojej práci zaoberá skúmaním neefektívnej komunikácie a počúvania. Pomocou techniky monotypie vyjadruje dynamiku komunikácie a jej hranice. Motúz a juta v jej tvorbe symbolizujú bariéry a obmedzenia, ktoré často vedú k „odchádzaniu mysľou z imaginárneho priestoru“ a narúšajú vzájomné porozumenie. Roztrhaná juta znázorňuje postupný kolaps komunikačného systému v dôsledku nepočúvania. Manipulácia vlny a nití na povrchu diel je inšpirovaná situáciami nedorozumenia a podráždenia, ktoré čerpá z vlastných skúseností. Cieľom autorky je zobraziť emocionálnu subjektívnosť a jej rolu v komunikácii.
Divadlo z Pasáže: Pískanie v tme
Monday 14.10.2024. / 18.30.
Inscenácia o tom, prečo sa bojíme. Aj nebojíme.viac info: https://www.divadlozpasaze.sk/predstavenie/piskanie-v-tme-3 Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
SK_ROLL
Thursday 17.10.2024. / 09.00.
intermediálna performance pre študentstvo stredných škôl o nástrahách a zákonitostiach digitálneho svetaJedna realita nám už nestačí! Virtuálny svet sa stal našou kompaktnou súčasťou. Bez internetu akoby nie sme celiství, úplní. Čo všetko sa v ňom skrýva a čo tam skrývate vy? Informácií je okolo nás toľko, že ich nemusíme vyhľadávať ako kedysi, ale oni vyhľadávajú nás. Pri vyhľadavání informácií sa do tela uvoľňuje dopamín a ten predsa potrebujeme.  Dáte si? Dajte si. Prijmite všetky koláčiky a vaše tajomstvá budem mať ako na dlani. Viem o vás všetko! Sledujem vás. V tomto online vesmíre viem pôsobiť nenápadne. A skutočne si myslíte, že vo virtuálnom priestore ste v bezpečí?  Intermediálny workshop, na ktorom sa dozviete viac o zákonitostiach a priepastiach digitálneho sveta. Lektor vás prevedie rôznymi oblasťami tak, aby ste silu internetu a umelej inteligencie zažili na vlastnej koži. Tvorivý tímText: kolektívÚčinkuje: Andrej PolakovičRéžia: Petra KovalčíkováDramaturgia: Katarína VozárováProdukcia: Milan ZvadaTechnická spolupráca: Christoff LaurentPodujatie je realizované v rámci programu Aktívna komunita - Digitálne zručnosti podporila Nadácia Orange.Podujatia kultúrneho centra Záhrada z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Nové divadlo: Rozprávky po telefóne
Sunday 20.10.2024. / 16.00.
Rozprávkový príbeh o tom, že svet je taký farebný a zaujímavý, ako si ho každý z nás vytvorí. Pre deti od 5 rokov.Predstavenie o fantastickom, veľkom ale predovšetkým zázračnom svete, ako ho môžu vidieť iba deti a tí, čo deťmi byť nezabudli. Každodenné príbehy Alice Padalienky, Kvetka Neposedka a najlepšej mamy či otca na svete - pre deti samozrejmé, dospelým nepochopiteľné. Chvála fantázii a radosti akú ste ešte nevideli. Nech žije nekonečná radosť z hry!Réžia: Šimon SpišákOsoby a obsadenie:Alica alias Alica Padalienka: Lucia KorenáFerko alias Kvetko Neposedko: Agáta SpišákováMama alebo otec : Ľubomíra Dušaničová alebo Miloš KusendaPodujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Divadlo z Pasáže: Hore, dole, Hore, dole
Monday 21.10.2024. / 18.30.
Premietanie dokumentu, ktorý mapuje činnosť Divadla z Pasáže  počas jeho existencie. Režisérka filmu Jana Bučka  prostredníctvom filmu zachytáva nielen tvorbu inscenácií, ale aj procesy, ktoré formovali divadlo, hercov a aj zamestnancov."Film Hore dole hore dole, príbeh Divadla z Pasáže, je silnou výpoveďou o dlhej, náročnej, ale veľmi zmysluplnej ceste tohoto výnimočného divadla. V priereze ich fungovania vidíme množstvo divadelných inscenácii, ktoré v sebe zrkadlia dôležité témy. Sledujeme ich osud odkiaľ – kam sa posúvajú v čase, ale aj spoločnosti. Stopa, ktorú medzi nami vytvorili je natoľko dôležitá, až sa človek pýta, prečo je takéto divadlo stále ojedinelé v slovenskom divadelnom prostredí? Nastavujú nám silnú spätnú väzbu, bez ktorej nemôže fungovať zdravá spoločnosť. " - Jana Bučka, režisérka
Humanitné vedy na križovatke alebo ako ďalej v humanitných vedách? / Večery s filozofiou v Banskej Bystrici
Wednesday 23.10.2024. / 17.00.
diskusia Katedry filozofie FF UMBPo prázdninovej prestávke sa vraciame s diskusným formátom Večery s filozofiou organizovaným Katedrou filozofie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Tentokrát našu pozornosť zacielime na humanitné vedy, ktoré čelia v istom aspekte obdobným výzvam ako samotné univerzity. Zatiaľ čo univerzity v 19. storočí boli v podstate národnými univerzitami rozvíjajúcimi kľúčové témy danej kultúry, dnes sa z univerzít stávajú nadnárodné korporáty. O tom, čo to znamená, aké dôsledky to má i pre humanitné vedy a čo, ak vôbec niečo, ešte od nich môžeme očakávať sa porozprávame s Martinom Schmidtom, Michalom Šedíkom a Milošom Taligom. V diskusii, ktorou nás prevedie Daniela Kováčová, budeme reflektovať výsledky projektových úloh APVV Postavenie sociálnych a humanitných vied v spoločnosti: ich možnosti a limity a Plato´s EU: Philosophical Learning Applied To Online Surroundings In EU.Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Klíma ťa potrebuje
Wednesday 23.10.2024. / 17.00.
Nábor nových členov Banskobystrického hubu Klíma ťa potrebuje
Podporná skupina pre LGBTI+ ľudí a ich priateľstvá II.
Friday 25.10.2024. / 17.00.
Séria stretnutí a workshopov zameraných na starostlivosť o duševné zdravie a sebarozvojMgr. Jana Jamrichová18:30 Vedomé dýchanie – uvoľnenie napätia pomocou dýchania (workshop)Podporné skupiny – vytvárajme spoločne rešpektujúci priestor, kde môžeme zdieľať čokoľvek potrebujeme, rozprávať sa alebo len počúvať.Workshopy – nadobudnutie obohacujúcich informácií a sebaskúsenosti s rôznymi technikami, ktoré pomáhajú na redukciu napätia a stresu v každodennom živote. Jednotlivé témy na seba budú nadväzovať, preto je vhodné zúčastniť sa všetkých pre lepšiu efektivitu a komplexnosť sebaskúsenosti.Čo k tomu potrebujete?Chuť prísť so zvedavosťou a s trochou odvahy zdieľať, a zažiť príjemné chvíle v krásnom, útulnom prostredí Záhrady.Kto vás bude sprevádzať?Mgr. Jana Jamrichová – psychoterapeutka a klinická psychologička z Martina
Dvojkoncert Manon Meurt /CZ/ + The Ills
Saturday 26.10.2024. / 19.00.
Krása, hluk a chvenie. Kapela Manon Meurt, ktorá svoj zvuk niekoľko rokov budovala na ruinách shoegazeu a vplyve kapiel ako Slowdive, Lush alebo Ride, sa s novou nahrávkou Unravel posúva ďalej a odkláňa od pôvodných deväťdesiatkových inšpirácií. Nový zvuk Manon meurt prekvapuje ľahkosťou prirodzeného prelínania žánrov - od trip hopu cez darkgaze, až po ambientný folk s ponormi do víriaceho chaosu dream popu... Album Unravel, ktorý tvorili spoločne s producentom Eddiem Stevensom (Moloko, Zero 7, Róisín Murphy, či Jana Kirschner), vyšiel na Minority Records v apríli tohto roku.Pandémia, osamelosť, frustrácia, psychické aj existenčné problémy, spoločenská situácia, pretlak negatívnych emócií a samozrejme vojna. Pocity nelogickosti, chaosu a absurdnosti života.....ale aj nadhľad, radosť, priateľstvo, humor a túžba nestrácať optimizmus. I Was Riding My Bike To Work When I Realized I Have No Job. Life Is Random. The Ills sú späť v novej zostave a s novým albumom. A ako vraví sám Kevin Cole z KEXP, je to epický transcendentálny masterpiece! Čo viac dodať.Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Divadlo z Pasáže: lásky SHOCK
Monday 28.10.2024. / 18.30.
Tanečné predstavenie plné humoru, nadhľadu a lásky nielen k pohybu.Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Venček alebo rakvičku?“
Tuesday 29.10.2024. / 16.00.
“Venček alebo rakvičku?” / Festival o živote a smrtiDivadlo * Prednáška * Workshop * Diskusiawww.vencekrakvicka.sk
Bystriny: Opravári spoločnosti
Tuesday 29.10.2024. / 17.00.
Neformálne stretnutie siete ľudí z nezisku, biznisu, verejnej správy a akadémie.
Spielraum Kollektiv: Odkaz
Wednesday 30.10.2024. / 19.00.
Medzigeneračný dialóg nad rakvou. Dokumentárna hra o pamäti, odlišnosti a ľudskej sile i slabostiDokumentárny divadelný projekt sa venuje tomu, aký odkaz zanechávame budúcim generáciám. Nosnou inšpiráciou je deväťdesiatdvaročná babička Lindy Straub, jej názory a spomienky. Žena v domácnosti, dcéra komunistu, susedka Karla Gotta, šéfka, vojnová pamätníčka, prisťahovalkyňa, alebo srdce rodiny? Čo si zapamätať?„Babička je ročník 1930. Ak by som inscenovala jej pohreb, rodina by ma asi zabila. O smrti sa nehovorí do chvíle, kým nepríde sama. A možno ani potom nie. Inscenujem preto radšej svoj vlastný pohreb. Úlohy sú rozdané. Rakva je moja. Vy ste hostia.” Za celú známu históriu ľudstva sa ešte nikdy nestalo, aby tak veľmi rozdielne generácie s rôznymi záujmami a pohľadom na život žili v rovnakom čase. Význam obyčajného človeka ako odpoveď na súčasné hľadanie zmyslu existencie, prínosu jedinca.Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Klubové povstanie 2024
Friday 15.11.2024. / 16.00.
vstupenky a program dostupné čoskoro.Už v poradí tretí ročník mestského festivalu hudobných klubov oslávi 35. narodeniny Nežnej revolúcie. Veď aj hudba musí byť slobodná a žiadna iná .Ani tento rok nebudú v programe Klubového Povstania chýbať obľúbené miesta banskobystrického undergroundu, ktoré sú zárukou autentickej radosti z hudby, objavovania žánrov a slobodného priestoru pre všetky menšiny a subkultúry .Do tohtoročného program sa zapojili kluby a priestory 𝐁𝐨𝐬𝐨𝐫𝐤𝐚, 𝐇𝐨𝐠𝐨 𝐅𝐨𝐠𝐨 𝐉𝐚𝐳𝐳 & 𝐀𝐫𝐭 𝐂𝐥𝐮𝐛, 𝐊𝐥𝐮𝐛 𝟕𝟕, 𝐑𝐨𝐛𝐨𝐭𝐧𝐢́𝐜𝐤𝐲 𝐝𝐨𝐦, 𝐔 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐮́𝐳𝐚, 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐒𝐩𝐨𝐭, 𝐕𝐲́𝐤𝐥𝐚𝐝 a 𝐙𝐚́𝐡𝐫𝐚𝐝𝐚 - 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐦 𝐧𝐞𝐳𝐚́𝐯𝐢𝐬𝐥𝐞𝐣 𝐤𝐮𝐥𝐭𝐮́𝐫𝐲 .𝑃𝑜𝑑𝑢𝑗𝑎𝑡𝑖𝑒 𝐾𝑙𝑢𝑏𝑜𝑣𝑒́ 𝑝𝑜𝑣𝑠𝑡𝑎𝑛𝑖𝑒 2024 𝑧 𝑣𝑒𝑟𝑒𝑗𝑛𝑦́𝑐ℎ 𝑧𝑑𝑟𝑜𝑗𝑜𝑣 𝑝𝑜𝑑𝑝𝑜𝑟𝑖𝑙 𝐹𝑜𝑛𝑑 𝑛𝑎 𝑝𝑜𝑑𝑝𝑜𝑟𝑢 𝑢𝑚𝑒𝑛𝑖𝑎, 𝑘𝑡𝑜𝑟𝑦́ 𝑗𝑒 ℎ𝑙𝑎𝑣𝑛𝑦́𝑚 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑛𝑒𝑟𝑜𝑚 𝑝𝑟𝑜𝑗𝑒𝑘𝑡𝑢.
XINDL X – Fén X Tour 2024
Saturday 30.11.2024. / 19.30.
Xindl X pokrstí nový album Fén X v sprievode celej kapely! Hudobník Láska vystúpi ako hosť! 13.9.2024 sa konečne dočkáme nového albumu Xindla X s názvom Fén X, ktorý populárny spevák a skladateľ pokrstí na špeciálnych koncertoch v Bratislave, Novom Meste, Žiline a Banskej Bystrici. Na albume Fén X nájdu fanúšikovia aj už vydanú epickú baladu Černý stíny, single Smíšený pocity, Cash s raperom Earthom alebo hitovku známu zo seriálu Policie Hvar – Si zabil kámo. Xindl X odohrá špeciálne koncerty s kompletnou kapelou, ako hosť vystúpi hudobník Láska. Začne sa 27. novembra v bratislavskom klube MMC, 28. novembra v Blue Note v Novom Meste, pokračovať bude 29. novembra v žilinskom klube Smer 77 a sériu slovenských koncertov ukončí Xindl X 30. novembra v Banskej Bystrici v Záhrade – CNK. „Tešíme sa, že fanúšikom zahráme nové veci, samozrejme, zaradíme všetky osvedčené hity.“ pozýva Xindl X. Vstupné: Predpredaj 25,- Na mieste 30,-
TRANZ 2025 — festival literárneho prekladu
Friday 2.5.2025. / 15.00.
Aj v roku 2025 bude prvý májový víkend v Banskej Bystrici patriť oslave literárneho prekladu a všetkého, čo k tomu patrí.Príďte zažiť tretí ročník TRANZu so zahraničnými autormi i autorkami, prekladateľskými osobnosťmi a bohatým programom.Sledujte túto udalosť a postupne sa o dozviete viac!